English booking Thai booking

10 najlepších atrakcií v Západnej Austrálii

10. jún 2017

Priprav sa na dávku prírody!

10 najlepších atrakcií v Západnej Austrálii

#1 Mesto Perth

Predstav si návštevu nejakého štátu bez hlavného mesta. Dá sa to vôbec? Na bežnej dovolenke možno áno. Ak ale chceš spoznávať krajinu, kultúru, tamojší život, bez hlavného mesta to nejde. Obzvlášť v štáte Západná Austrália. Nakoniec, Perth je nielen jej hlavným, ale aj najznámejším mestom široko-ďaleko. Najmä pre nás, Slovákov, ktorým Austrália veľa nehovorí. Keď už sem ale pôjdeš, rozhodne sa vyber do Perthu. Je dobrým dôvodom, prečo navštíviť Západnú Austráliu. Tú atmosféru, kde sú vodné športy dennou rutinou, a britský štýl musíš zažiť.

Perth - Západná Austrália

#2 Gibb River Road

S krátkym odporúčaním návštevy mesta Perth končí všetko, čo má s mestom nejaký súvis. Všetko ostatné, čo patrí medzi najlepšie atrakcie v Západnej Austrálii je už len o prírode. A začíname s trochou adrenalínu v podobe Gibb River Road. Cesta, ktorá má približne 600 km. Cesta, ktorú chcú zažiť všetci milovníci benzínu. Cesta, ktorá je nebezpečná. Cesta, na ktorej sa budeš brodiť cez rieku. Cesta, na ktorú sa neodporúča vydať s autom bez pohonu všetkých kolies. Uvidíš však austrálsky outback v priamom prenose a spoznáš aj pôvodných obyvateľov.

Gibb River Road - Západná Austrália

#3 Národný park Purnululu

Skladáš zoznam prírodných divov? Postačí ti iba Západná Austrália. Začneme s Národným parkom Purnululu. Toto miesto bolo skryté pred zrakom ľudí po dlhú dobu. Na svetlo vyšlo iba nedávno, v roku 1983, a ihneď si ho vzalo pod ochranné krídla UNESCO. Jedno z najväčších tajomstiev, ktoré si naša planéta dlho chránila. Návšteva tohto miesta patrí medzi to, čo zažiť v Západnej Austrálii. Nepribližuj sa a nechytaj! Pieskovcové skaly sú krehké a prísne chránené. Nachádzajú sa na nich maľby pôvodných obyvateľov Austrálie. Z toho behá mráz po chrbte!

Purnululu - Západná Austrália

#4 Wave Rock

Pokračujeme ďalším útvarom. Ani nie tak čudesným, skôr symbolickým. Wave Rock vyzerá ako poriadne veľká vlna. A keďže v Austrálii je vĺn požehnane, ako keby zobrazovala životný štýl surferov. Ak sa sem chystáš, tento prírodný útvar rozhodne patrí na zoznam, čo vidieť v Západnej Austrálii. Konšpirátora by mohlo napadnúť, či je táto symbolika čisto náhodná. No, absolútne. Na začiatku bola skala. Skala granitová, inak celkom obyčajná. Časom dažďová voda vytvárala s granitom chemické reakcie, až vzniklo toto dielo. Fascinujúce!

Wave Rock - Západná Austrália

#5 The Pinnacles

Austrália je plná národných parkov. Je ich tam veľa, azda milión. Obrovské množstvo sa nachádza tiež v štáte Západná Austrália. Spomínať všetky z pochopiteľných dôvodov nebudem. Spomeniem ti ale Národný park Nambung, v ktorom sa nacháda The Pinnacles. Ďalší útvar, teda skôr útvary, ktorých návštevu si môžeš hodiť do itineráru. Teda, čo robiť v Západnej Austrálii? Určite treba vidieť toto miesto na vlastné oči a nechať sa zlákať mystickým lookom trčiacich skál zo zeme. Avšak ide opäť o prácu matky prírody, bez pričinenia človeka. Obdivuhodné.

Pinnacles - Západná Austrália

#6 Národný park Karijini

Vravel som, v Západnej Austrálii akoby sa vrece s národnými parkmi roztrhlo. Keď žiadny iný, Národný park Karijini musíš vidieť. Tí, ktorí tu už boli, by ti vedeli rozprávať. Minimálne, že ide o jeden z dobrých dôvodov, prečo navštíviť Západnú Austráliu. A aj keď nie si milovník prírody, po jeho zhliadnutí budeš. Čas totiž zariadil, že dnes patrí k absolútnym skvostom celej krajiny kengúr. Spolu so svojimi skalami, vodopádmi či jazierkami. Dychberúcu scenériu vytvára všetko, čo sa formovalo vyše xy miliónov rokov. No, ale dosť bolo. Uvidíš, pochopíš.

Národný park Karijini - Západná Austrália

#7 Žraločí záliv

Stačilo tých národných parkov, aj keď v prírode ostávame. Medzi najlepšie atrakcie v Západnej Austrálii patrí aj Žraločí záliv (Shark Bay). A možno ani nie ako celok, ale všetko to, čo sa v ňom nachádza. Mimochodom, aj toto miesto je chránené UNESCOm. A čo všetko tu uvidíš? Populáciu dugongov, sprievody delfínov a žraloky. Vzrušujúce však je, že práve v Žraločom zálive nájdeš najstaršiu formu života, ktorá sa na planéte Zem vyformovala. Menej vzrušujúce už pre niekoho môže byť, že ide o riasy. Tak či tak je to niečo, čo musíš vidieť!

Žraločí záliv - Západná Austrália

#8 Záliv Esperance

Je libo malebné miesto s divokou prírodnou? Okrem Žraločieho zálivu je tu ešte záliv Esperance (Esperance Bay). Uvidíš tu predovšetkým tyrkysové more, čistučké snehobiele pláže, popri tom divoké kvety, sem-tam kengura. Jednoducho, ta pravá exotika, ktorú od Austrálie očakávaš. Pohľad na toto všetko určite nemôžeš vynechať zo zoznamu, čo zažiť v Západnej Austrálii. Tobôž nie, keď ide o pláže a more. Teda skôr oceán. Presne o tomto je Austrália. Aj keď jej západ nie je taký známy, ako východ, jeho atrakcie si zaslúžia preveľký obdiv.

Záliv Esperance - Západná Austrália

#9 Morský park Ningaloo Reef

Nie sú to len národné parky, s ktorými sa v Západnej Austrálii pretrhlo vrece. Čo ďalšie? Prírodné atrakcie pod ochranou UNESCO. K nim patrí aj Morský park Ningaloo Reef. Mimochodom, najväčší fringing reef na svete. A tiež jedno z mála miest planéty, kde si môžeš zaplávať s veľrybími žralokmi. Wow! Ak je niečo, čo vidieť v Západnej Austrálii, bez čoho sa neodchádza, potom je to práve toto miesto. A uvidíš aj ďalšie fascinujúce morské živočíchy. Napríklad dugongy, veľryby hrbaté či raje. Treba si dávať pozor, ale povedz: nestojí to za ten zážitok?

Morský park Ninagloo Reef - - Západná Austrália

#10 Ostrov Rottnest

Toto miesto by sa malo navštevovať ako posledná atrakcia. Z jediného a veľmi jednoduchého dôvodu. Tým je maximálny možný relax, aký si len vieš predstaviť. Na ostrove Rottnest sú totiž zakázané autá. Skutočne, neuvidíš tu jedno auto. Určite premýšľaš, ako sa sem dostaneš. Trajektom z hlavného mesta Perth. Odpoveďou na otázku, čo robiť v Západnej Austrálii je oddychnúť si na tomto ostrove. Môžeš šnorchlovať. Umožnia ti to koralové pobrežia a kryštálovo čistá voda. Alebo si len tak oddýchnuť na snehobielej pláži. Už sa tešíš?

Ostrov Rottnest - Západná Austrália

Rada EVA Air

Letenka do Západnej Austrálie ťa nemusí vyjsť draho. Letecká spoločnosť EVA Air ponúka letenky do Austrálie za fantastické ceny! Na letenke pritom môžeš teraz ušetriť vďaka špeciálnym ponukám EVA Air ešte viac. Okrem toho, vždy si vyberieš hotel, aký ti vyhovuje a cestovanie po Austrálii si tak viac užiješ.